Naast het uitvoeren van schouws en inspecties van de technische staat, geven wij ook voorlichting over onze werkzaamheden. Zo voorziet inspecteur Maarten Goedhart gemeentes en aannemers regelmatig van informatie over schouwen en beeldkwaliteit conform de Kwaliteitscatalogus Openbare Ruimte van het CROW. Maarten is Inspecteur Beeldkwaliteit gecertificeerd en beschikt over jarenlange ervaring met schouwen en inspecteren van groen.

Bij bewoners en gemeente Maasdriel was er een andere beleving wat betreft groenonderhoud. Er kwamen regelmatig  klachten binnen over de staat van het groen, terwijl na inspectie bleek dat de beeldkwaliteit wel voldeed aan de gestelde norm. Daarom heeft Maarten aan de gemeenteraad van Maasdriel, en later ook aan haar bewoners, uitleg gegeven over het verschil tussen de technische en verzorgende staat van het groen.

Maarten vertelt: “Bij onderhouden op beeld wordt onderscheid gemaakt tussen de technische en verzorgende staat. De technische staat van een groenobject, bijvoorbeeld een haag, kan worden omschreven als: ‘Sluit de haag nog ?’. Er wordt dan gekeken naar de fysieke gebreken van de haag. De verzorgende staat van een groenobject, bijvoorbeeld: ‘Bevindt er veel onkruid of scheutlengte in de haag?’ Bij beeldkwaliteit wordt het ingrijpmoment bepaald door de kwaliteit van de verschillende beeldniveaus A+ t/m D. De terreinbeheerder (eigen dienst of aannemer) bepaalt op basis van weersomstandigheden, kennis en ervaring en resultaten van kwaliteitsopnames het moment waarop hij besluit om de beheermaatregelen uit te voeren.”

Aan de uitvoerende medewerkers van een groenaannemer  heeft Maarten uitleg gegeven over het inspecteren op beeldkwaliteit. Bij inspectie op beeldkwaliteit worden de beeldmeetlatten van het CROW gevolgd en is het oordeel van een plantvak zwart-wit: het voldoet of het wordt afgekeurd. Door meer kennis van beeldmeetlatten en te letten op details, kan er een hoger beeldniveau gehaald worden.

Wil je ook tips ontvangen over inspectie en monitoring of heb je een vraag? Neem dan contact op met Maarten voor meer informatie.